شیرخشت
شیرخشت
خواص شیرخشت ,فواید شیرخشت,شیرخشت درمانی,خاصیت شیرخشت,خواص شیرخشت درمانی,خواص شیرخشت برای پوست,خواص شیرخشت برای مو,خواص شیرخشت برای جوانی,خواص شیرخشت برای بارداری,خواص خوردن شیرخشت,فواید شیرخشت خام,فواید شیرخشت پخته
شیرخشت
به گزارش سایت جسارت ماده ای شیرین با رنگ سفید که کمی مایل به رنگ زرد است را شیر خشت میگویند که نام دیگرش شیر خاشاک است و بدست آمدن آن از درخت زبان گنجشک گل صورت میگیرد.شیر خشت یا شیر خاشاک تب شدید در اطفال را کاهش میدهد،تب حصبه را درمان میکند،ضد یبوست است،زردی نوزاد را درمان مینماید و راه درمانی برای زونا میباشد.
شیرخشت چیست
به صمغ درخت زبان گنجشک گل، شیر خشت گفته میشود. به طور طبیعی در اثر نیش حشرهای به نام Cicata orni که در منطقه وجود دارد، مقدار کمی از آن و در اصطلاح “مان”، از درخت خارج میشود ولی میتوان در اثر شکافی که در تنه درخت ایجاد کرد، شیر خشت را به مقدار زیاد تجاری نیز استخراج نمود. لازم به توضیح است که درخت زبان گنجشک گل در شرایط اقلیمی و رویشگاه طبیعی خود به قدر کافی شیر خشت میدهد ولی در خارج از آن محیط و شرایط اگر کاشته شود، البته میروید و رشد میکند ولی از نظر استخراج “مان” ممکن است قابل توجه نباشد. این صمغ گیاهی مفید، دارای انواع مختلفی اسـت کـه از چندین گونه مختلف این گیاه گرفته میشود و از نظـر خـواص مسـهلی و سایر خواص کم و بیش شبیه یکدیگر هستند. شیر خشت در بازار بـه سه صورت عرضه میشود. نوع اول اشکی نام دارد که بـه صـورت قطعات متبلور، سوراخدار و اشکی شکل به قطر یـک انگشـت بوده و خالصتر از سایر اقسام است. ایـن نـوع شیر خشـت در بازار بین المللی به شیر خشت سیسیلی معروف است و رنـگ آن سفید با طعـم شـیرین و خیلـی کـم تهـوعآور اسـت، نـوع دوم شیر خشت تختهای یا تکهای بـا رنـگ زرد تیـره، غیرخـالص و طعم آن شیرین است و خیلی نامطبوعتـر از نـوع اول اسـت. نوع سـوم شیر خشـت چـرب اسـت کـه ناخـالصتـرین نـوع شیرخشت بوده که در جریان فاسد شدن است و طبعاً ارزانتـر و کم خاصیتتر از سایر اقسام است.
شیرخشت برای نوزاد
برای تهیه ترکیب شیر خشت و ترنجبین، حدود یک نخود شیر خشت و نصف قاشق چایخوری ترنجبین را در نصف استکان آب جوش حل کرده با پارچه نخی صاف کنید و به تدریج به نوزاد بخورانید. در صورت ضرورت می توانید این دارو را تا روزی ۳-۲ بار آماده و مصرف کنید.مصرف شیر خشت به تنهایی برای درمان زردی توصیه شده است؛ لیکن مصرف این دارو همراه با ترنجبین، اثربخشی بیشتری دارد. همچنین چون ترنجبین کاملاً شیرین است، لذا این دارو نیاز به شیرین کردن ندارد. علاوه بر این، مادر نوزاد نیز میتواند این دارو را مصرف کند تا از طریق تغذیه با شیر مادر، مواد مفید آن به کودک برسد. برای اثربخشی بیشتر نیز می توان به جای حل کردن شیر خشت و ترنجبین در آب، آنها را در مخلوط عرقهای کاسنی و شاهتره یا در عرقهایی مانند عرق بید حل کرد. لازم به ذکر است، برای استفاده از شیر خشت و ترنجبین برای درمان زردی نوزادان همواره بایستی جانب احتیاط را رعایت نمود و زیر نظر پزشک یا متخصصان طب سنتی از آن استفاده شود، همچنین لازم است جهت استفاده از آن از فراوردههای مطمئن و استاندارد استفاده نمود.
شیرخشت و ترنجبین
1- خاصیت ضد عفونی کننده دارند و میکروبها را از بین می برند. 2- به مقدار کم ملین و به مقدار زیاد مسهل هستند ولی اسهال آنها با سایر مسهل ها فرق دارد. معده را پاک می کنند بدون آنکه ایجاد یبوست نمایند. ضمناً اخلاط سوخته و صفرا را نیز دفع می کنند. 3- حرارت و تب بدن را از طریق افزایش ترشحات بدن کاهش می دهند. 4- خوردن آب هندوانه و آب لیمو شیرین همراه شیرخشت و ترنجبین برای درمان زردی مفید است. 5- مقوی کبد، معده، کلیه و روده ها هستند. 6- چنانچه شیر جوشیده را با شیرخشت و ترنجبین مخلوط و شیرین کرده و آن را به صورت بمالید جهت طراوت گونه بسیار موثر است. 7- به سبب داشتن املاح زیاد و کلسیم برای معالجه و پیشگیری نرمی استخوان اثری نیکو و مؤثر دارند. 8- برای شیرین کردن داروها حتماً از این دو گیاه استفاده کنید. 9- شیرینی این دو نه تنها برای دندان مضر نیست بلکه از کرم خوردگی و پوسیدگی دندانها جلوگیری می کند. 10- برای رفع علائم ناشی از سرماخوردگی از قبیل سینه و درد سینه پهلو خصوصاً در فصل زمستان توصیه می شود صبحانه یک لیوان شیر که با ترنجبین شیرین شده باشد بنوشید. 11- وجود قند در ترنجبین و شیرخشت برای مبتلایان به مرض قند مضر نمی باشد. 12- اگر می خواهید اطفال شما رشد کامل نمایند تا می توانید شیرخشت و ترنجبین به آنها بدهید. مخصوصاً به اطفال شیرخوار به جای شربت قند، شربتی از این دو به آنها بدهید تا استخوانبندی آنها محکم شده و زود دندان در آورند. 13- ترنجبین باعث لینت مزاج شده و جهت صفرا و رفع سرفه و استفراغ مفید می باشد. به عنوان ملین و مسهل نیز می توان از آن بخصوص برای بچه ها و افراد مسن استفاده نمود. 14- همچنین حرارت درونی، خارش بدن، ناراحتی های ادراری را بر طرف کرده و تب بُر نیز می باشد. 15- شیرخشت مقوی کبد و امعاء و احشاء بوده و سرفه، تنگی نفس، برونشیت و خشونت حلق و شش را بر طرف می کند و چنانچه با ماءالشعیر خورده شود بهتر است. 16- شیرخشت در افراد گرم مزاج که تب دارند خاصیت تب بری دارد. در تبهای عفونی مشکوک نیز به صورت مسهل مورد استفاده قرار می گیرد. 17- برای درمان تبهای شدید و حرارتی نیز توصیه می شود هندوانه به همراه شیرخشت مصرف شود. 18- همچنین شیرخشت برای بسیاری از امراضی که از حرارت و گرمی باشد، از قبیل حصبه و … سودمند است. 19- در تبهای حاد، آبله مرغان، انواع حصبه و اسهال خونی، بواسیر و پیدا شدن خون در ادرار، از خوردن ترنجبین خودداری کرده و به جای آن شیرخشت میل نمایید.
شیرخشت زردی نوزاد
از مهمترین خواص شیر خشت، درمان زردی نوزادان است که از گذشته مورد استفاده بوده است، تحقیقات محققان نیز نشان داده، استفاده از عصاره گیاه دارویی شیر خشت اثر مطلوبی بر بهبود نوزادان مبتلا به زردی دارد، به این منظور مقداری از آن را همراه با عرق بید کاسنی مخلوط کرده و روزانه مصرف شود.
خواص شیرخشت
از مهمترین خواص شیر خشت، درمان زردی نوزادان است که از گذشته مورد استفاده بوده است، تحقیقات محققان نیز نشان داده، استفاده از عصاره گیاه دارویی شیرخشت اثر مطلوبی بر بهبود نوزادان مبتلا به زردی دارد، به این منظور مقداری از آن را همراه با عرق بید کاسنی مخلوط کرده و روزانه مصرف شود. مصرف شیرخشت موجب رفع یبوست میشود و جزء ملینهای قندی محسوب میگردد. شیرخشت را به عنوان ماده مغذی و دارو مصرف میکنند و در دهان ایجاد برودتی مطبوع میکند که از تشـنگیکاسته و رفع عطش میکند. شیر خشت را در تبهای حصبهای و سـرخک بـه عنـوان ملین ملایم بدون اثر تحریکی شدید به کار میبرنـد. برای درمان تب حصبه یا روده باید پنج گرم آن را در دو لیوان آب هندوانه حل کرده در طول روز هر مرتبه یک فنجان از آن را جرعه جرعه بنوشند. از جدیدترین خواص شیرخشت، نتایج تحقیقاتی است که بر روی آن بـه عمـل آمـده و ثابـت کـرده اسـت کـه شیرخشـت عامـل بـزرگ ضـد تشعشعات اتمی است و میتواند بشر را ۵۰ درصـد و در مطالعــه ای دیگــر ۱۰ تــا ۱۵ درصــد در برابــر خطــرات تشعشعات اتمی محافظت کند. شیرخشت بـرای تقویـت کبد، معـده و احشـاء داخـل شـکم مفیـد اسـت و بـرای سـرفه، خشونت سینه و حلق داروی خوبی محسوب میگردد. ضماد شیر خشت جلا دهنده پوست است، همچنین برای روشن شدن پوست، تمیز کردن صورت و شاداب کردن آن یک لیوان شیر تازه گاو را با پنج گرم شیر خشت مخلوط کرده سه مرتبه در روز پوست صورت را با آن پاک کنید. برای درمان و رفع تب اطفال باید پنج گرم شیرخشت را در یک بطری عرق بید کاسنی حل کرده، هر یک الی دو ساعت یک مرتبه نصف الی یک فنجان با آن بخورانید. گاهی در اثر مصرف غذاهای نامناسب، معده مرتب صدا میدهد و صدای غرغر کردن آن را نزدیکان میشنوند، به این منظور ۳ گرم زیره سیاه را با یک لیوان آبجوش پانزده دقیقه دم کرده در آن ۲ گرم شیر خشت را حل کنید و نیم ساعت بعد از غذا میل کنید. از شیرخشت برای کمک به درمان زونا (آبله مرغان در بزرگسالان) میتوان بهره برد.
طریقه مصرف شیرخشت
مقدار پنج گرم از آن را در یک استکان کوچک آب داغ حل کرده و میل نمایید.
مضرات شیرخشت
برای استفاده از شیر خشت برای درمان زردی نوزادان همواره بایستی جانب احتیاط را رعایت نمود و زیر نظر پزشک یا متخصصان طب سنتی از آن استفاده شود، همچنین لازم است جهت استفاده از آن از فراوردههای مطمئن و استاندارد استفاده نمود.
قطره شیرخشت
در طب سنتی ایران از مادهای به نام شیر خشت، در درمان زردی نوزادان استفاده میگردد. این ماده با داشتن قندهایی چون مانیتول یکی از درمانهای مهم برای زردی به شمار میرود و چنانچه به روش بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد، بسیار موثر خواهد بود. جنبه درمانی آن به صورت علمی نیز به اثبات رسیده است. امروزه، استفاده قطره خوراکی عصاره گیاه دارویی شیر خشت معروف به قطره بیلی ناستر، به همراه نور درمانی تا حد زیادی در درمان نوزادان مبتلا به زردی موثر است به طوری که سه روز پس از کاربرد این دو روش درمانی در حدود ۹۰ درصد نوزادان بهبود مییابند. مصرف این قطره باعث کاهش میزان بیلی روبین خون میشود.
عوارض قطره شیرخشت
قطره بیلی ناستر به درمان زردی نوزادان کمک میکند و همچنین کاهش دهنده بیلی روبین خون است، ولی کمی طول میکشد تا اثر کند. قطره بیلی ناستر از عصاره آبی شیرخشت تهیه شده است و هیچ اثر سویی برای نوزاد ندارد. این قطره عوارض زیادی نداشته و فقط در بعضی از اطفال، موجب اسهال میشود که آن نیز ناشی از مکانیزم دارو است.
بیشتر بخوانید : ترنجبین برای نوزاد ♥ زردی در نوزادان ♥ زالزالک در بارداری ♥ کندر خوراکی
- ۹۷/۰۳/۰۹